Aloe vera: što ovu biljku čini tako posebnom?

Od drevnih civilizacija do modernih beauty rutina aloe vera je ostala jedna od najmoćnijih prirodnih sastojaka za njegu kože. Poznata po svojim ljekovitim svojstvima i širokoj primjeni, aloe vera je neizostavan dio mnogih proizvoda zbog svojih brojnih benefita.

Potječe iz suptropskih područja Afrike,Bliskog Istoka, Kariba I Mediterana .Njena upotreba u ljekovite svrhe datira unatrag više od 6.000 godina, spominje se u zapisima antičkih liječnika, u Bibliji (Evanđelje po Ivanu) kao i u tekstovima većine utemeljitelja suvremene medicine.
.

Biljka aloe pohranjuje vodu u svojim sočnim listovima u obliku gela i to je ono što sadrži većinu bioaktivnih spojeva koji se nalaze u biljci, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i antioksidanse.Ova sukulentna biljka mesnatih listova sadrži više od 200 aktivnih komponenti, uključujući enzime, 18 aminokiselina te vitamine A, B1, B3, B6, C i E.
Od minerala sadrži kalij, kalcij, bakar, natrij, magnezij, cink i fosfor. Istraživanja su pokazala da ima protuupalna, antioksidativna i antibakterijska svojstva i može se posebno dobro koristiti u liječenju oštećene kože uključujući opekline od sunca ili ožiljke.

Benefiti korištenja za kožu

Poznata činjenica da je aloe vera vrlo korisna za opekline, ogrebotine i druge ozljede. Pospješuje zacjeljivanje rana, odnosno skraćuje vrijeme zacjeljivanja. To posebno vrijedi za opekline 1. i 2. stupnja. Pomaže ubrzati reprodukciju stanica kože čak osam puta. Također je poznato da aloe vera prodire u epidermis, tj. vanjski sloj kože brže od vode.

2)Sa svojim aktivnim komponentama posjeduje svojstva protiv starenja. Sadrži antimikrobna svojstva i djeluje protuupalno. Pomaže u uklanjanju mrlja na koži i ublažavanju staračkih linija. Osim toga, pomaže u povećanju proizvodnje kolagena u tijelu i elastičnosti kože.

3)Oni koji pate od akni naći će predah u aloe veri. Pomaže u nježnom čišćenju, te te svojim antimikrobnim svojstvima pomaže u liječenju upalnih oblika akni bez oštećenja kože. To je antiseptik koji omogućuje zaštitu od bakterija. Aloe vera sadrži polisaharide koji pomažu u rastu novih stanica i istovremeno smanjuju upalu i crvenilo. Također djeluje kao astringent koji smanjuje veličinu pore, ispirući višak sebuma, mikroba i prljavštine.

4)Hidratantni učinci aloe mogu pomoći u ublažavanju suhe, nadražene kože povezane s ekcemom. Aloe vera također može pomoći u ublažavanju seboreičnog dermatitisa. Iako se ovaj masni oblik ekcema najčešće nalazi na tjemenu, može zahvatiti i dijelove lica i iza ušiju.Kao i kod ekcema, aloe vera može pomoći u ublažavanju upale i svrbeža kod psorijaze.

Aloe vera je jedan od sastojaka u Shroom serumu koji sadrži i moćni ageless sastojak – vegansku hijaluronsku kiselinu kao i pantenol( vitamin b5 ) koji dodatno umiruje kožu.

Podijeli članak: