Spirulina – ozbiljna superhrana

Ova mala ali moćna alga već stoljećima je korištena kao izvor superhrane a moderna znanost sve više potvrđuje njezine izvanredne koristi.

Spirulina je mikroskopska alga koja pripada grupi cijanobakterija. Zbog svoje visoke koncentracije proteina, vitamina, minerala i antioksidansa, spirulina se smatra jednom od najbogatijih izvora hranjivih tvari na planetu.
Jedan od aktivnih sastojaka spiruline je biliprotein koji se zove C-fikocijanin (C-PC). Prema nekim navodima, pozitivno djeluje na alergije, anemiju, kolesterol, povišen šećer u krvi, virusne infekcije, upalna stanja, oštećenja jetre, imunodeficijencije, kardiovaskularne bolesti i rak.

Spirulina je bogata proteinima i željezom, što pomaže u povećanju energije. Studija objavljena u časopisu “ Medicine and Science in Sports and Exercise “ pokazala je da dodavanje spiruline u prehrani može poboljšati izdržljivost kod sportaša.
Antioksidansi prisutni u spirulini, poput fikocijana, mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava. Prema istraživanju iz časopisa “ Journal of Medicinal Food “, konzumacija spiruline može povećati proizvodnju antitijela. Nevjerojatno je bogata klorofilom, koji pomaže u detoksikaciji tijela. Istraživanje provedeno na kraljevskom institutu u Švedskoj pokazalo je da spirulina pomaže u uklanjanju teških metala iz tijela.
Antioksidansi u spirulini mogu zaštititi mozak od okidativnog stresa. Istraživanje provedeno na sveučilištu u Kaliforniji pokazalo je da spirulina može smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkisonove bolesti.

Kako je uključiti u prehranu?

Dostupna je u obliku praha, tableta i kapsula, što olakšava njezino uključivanje u svakodnevnu prehranu.

Moj omiljeni način je u smoothieu !

2 dl zobenog mlijeka
2 zrele banane
1 žlica kikiriki maslaca
1 žlica praha spiruline .

Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte.

Ova superhrana, doista je puna hranjivih tvari te se doima da nema nedostataka u uzimanju ovog dodatka, bilo u obliku tableta, praha ili zelenog napitka. Također je možete koristiti i kao masku za lice jer pomaže smanjiti natečenost, crvenilo i akne.

Reference:

“ Medicine and Science in Sports and Excercise”, Effects of Spirulina Supplementation
on Exercise Performance and Recovery.
“Journal of Medicinal Food “ Immunomodulatory Properties of Spirulina.

Royal Institite of Technology, Sweden, Detoxification Effects of Spirulina.

“University of Southern California”, Protective Effects of Spirulina on Neurodegenerative Diseases.

Podijeli članak: